TEMA 2: Els ecosistemes
Un ecosistema és el
conjunt d’éssers vius que habiten en un lloc, on es relacionen els uns amb els
altres, i el medi físic en què viuen.
Ø Elements d’un ecosistema
Els
ecosistemes estan formats per dos components:
El medi físic: Està format per
tots els components no vius de l’ecosistema, com les roques, l’aire, o l’aigua,
i per un conjunt de factors que influeixen en els éssers vius, com la
temperatura, la humitat o la quantitat de llim que arriba a l’ecosistema.
Els ésser vius: Són tots els
animals, les plantes i altres éssers vius, com algues, fongs i bacteris , que
formen part de l’ecosistema.
Ø Éssers vius d’un ecosistema
Tots els
individus d’una espècie que habiten en un ecosistema formen una població.
En un
ecosistema hi ha moltes poblacions diferents. El conjunt de totes aquestes
poblacions constitueixen una comunitat.
Els
éssers vius més abundants d’un ecosistema d’un ecosistema solen ser els animals
i les plantes. Els animals formen la fauna
de l’ecosistema i les plantes la flora.
Ø La relació entre els éssers vius
i el medi físic
Ø El
medi físic: té gran influència
damunt els éssers vius d’un ecosistema. Hi ha dos tipus:
o Els
medis terrestres: Són aquells que es
troben a la terra; per tant, els éssers vius hi estan envoltats d’aire. Els
factors més importants són: la temperatura, la humitat, el tipus de sòl i el
relleu.
o Els
medis aquàtics: Són aquells en què hi ha una massa d’aigua, com la mar,
un riu o un llac. Els éssers vius estan envoltats d’aigua. Els factors més
influents son la quantitat de sal, la llum, els corrents, la temperatura i el
tipus de fons.
Ø Les relacions d’alimentació.
o Les necessitats dels éssers vius:
Cada ésser viu té unes necessitats concretes i habita al lloc on pot
satisfer-les. Es diu que els éssers vius estan adaptats al medi en què habiten.
Ø L’alimentació en l’ecosistema:
Existeixen diferents tipus d’éssers vius segons l’alimentació.
Podem
trobar:
§ Productors:
fabriquen el seu propi aliment. Per exemple: plantes i algues.
§ Consumidors:
Els animals no poden fabricar aliment. L’aconsegueixen dels éssers vius dels
quals s’alimenten. Hi ha diversos tipus:
·
Consumidors primaris: són els
herbívors com els conills.
·
Consumidors secundaris: són els
animals carnívors, és a dir, els que s’alimenten d’altres animals. Per exemple
§ Carronyers,
com els voltors, s’alimenten dels cadàvers d’altres animals.
§ Descomponedors:
són microorganismes i fongs que s’alimenten de restes d’altres éssers vius.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada