dimecres, 4 de febrer de 2015

TEMA 2: ELS ECOSISTEMES

Vos deix part del tema 2 de naturals. Ja queda menys per acabar-ho! Ànims que ho estau fent molt bé!

TEMA 2: Els ecosistemes
Un ecosistema és el conjunt d’éssers vius que habiten en un lloc, on es relacionen els uns amb els altres, i el medi físic en què viuen.
Ø  Elements d’un ecosistema
Els ecosistemes estan formats per dos components:
         El medi físic: Està format per tots els components no vius de l’ecosistema, com les roques, l’aire, o l’aigua, i per un conjunt de factors que influeixen en els éssers vius, com la temperatura, la humitat o la quantitat de llim que arriba a l’ecosistema.
         Els ésser vius: Són tots els animals, les plantes i altres éssers vius, com algues, fongs i bacteris , que formen part de l’ecosistema.

Ø  Éssers vius d’un ecosistema
Tots els individus d’una espècie que habiten en un ecosistema formen una població.
En un ecosistema hi ha moltes poblacions diferents. El conjunt de totes aquestes poblacions constitueixen una comunitat.
Els éssers vius més abundants d’un ecosistema d’un ecosistema solen ser els animals i les plantes. Els animals formen la fauna de l’ecosistema i les plantes la flora.
Ø  La relació entre els éssers vius i el medi físic
Ø  El medi físic: té gran influència damunt els éssers vius d’un ecosistema. Hi ha dos tipus:
o   Els medis terrestres: Són aquells que es troben a la terra; per tant, els éssers vius hi estan envoltats d’aire. Els factors més importants són: la temperatura, la humitat, el tipus de sòl i el relleu.
o   Els medis aquàtics: Són aquells en què hi ha una massa d’aigua, com la mar, un riu o un llac. Els éssers vius estan envoltats d’aigua. Els factors més influents son la quantitat de sal, la llum, els corrents, la temperatura i el tipus de fons.Ø Les relacions d’alimentació.
o  Les necessitats dels éssers vius: Cada ésser viu té unes necessitats concretes i habita al lloc on pot satisfer-les. Es diu que els éssers vius estan adaptats al medi en què habiten.
Ø  L’alimentació en l’ecosistema: Existeixen diferents tipus d’éssers vius segons l’alimentació.
Podem trobar:
§  Productors: fabriquen el seu propi aliment. Per exemple: plantes i algues.
§  Consumidors: Els animals no poden fabricar aliment. L’aconsegueixen dels éssers vius dels quals s’alimenten. Hi ha diversos tipus:
·         Consumidors primaris: són els herbívors com els conills.
·         Consumidors secundaris: són els animals carnívors, és a dir, els que s’alimenten d’altres animals. Per exemple
§  Carronyers, com els voltors, s’alimenten dels cadàvers d’altres animals.
§  Descomponedors: són microorganismes i fongs que s’alimenten de restes d’altres éssers vius.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada